Faceți căutări pe acest blog

marți, 10 mai 2011

Sănătate


Cat sa mananci

Exista un fel de piramida alimentara pe care specialistii iti recomanda sa o respecti. La baza sunt cerealele, pastele, orezul si painea (din faina integrala, de preferat). Din aceste sortimente trebuie sa mananci intr-o zi peste cinci portii. Adica la o masa poti consuma cereale, la alta paste, paine, biscuiti integrali, orez, toate in diferite combinatii cu legume. Acestea din urma sunt pe urmatoarea treapta a piramidei (intre 3 si 5 portii zilnic) impreuna cu fructele (2-3 portii zilnic). Apoi urmeaza produsele lactate si o alta grupa in care intra carnea (inclusiv pestele-macrou, sardine, somon, ton, crap, scrumbie), fasolea uscata, ouale, nucile, alunele, semintele. Lactatele nu trebuie sa depaseasca doua portii pe zi, la fel si in cazul grupei carne - oua.

Stiu ca sensul cuvantului 'portie' difera de la o persoana la alta. Tocmai de aceea sa retii ca un fruct de marime medie reprezinta o portie, o bucata de carne (o portie) ar trebui sa fie cam cat un pachet de carti de joc si o portie de paste incape intr-o ceasca mai mare, precum cele de ceai, nu de cafea. Sa ai in vedere ca in toata aceasta discutie, cand iti mentionam legumele, cartofii nu intra in aceasta categorie, desi, paradoxal, asta sunt. Insa ei intra mai degraba in grupa unde avem paine, orez si paste.

Pubele neîncăpătoare


Ţinând cont de faptul că oraşul nu dispune de o groapă de gunoi şi nici de un serviciu de salubrizare propriu, suntem nevoiţi de multe ori să transformăm locurile temporare de depozitare în "mici gropi de gunoi". Deşi ne confruntăm de multă vreme cu această problemă, se pare că nimeni nu e dispus să facă ceva în această privinţă. După cum se poate vedea şi în imaginea alăturată, numărul pubelelor amplasate în oraş, de către firma de salubrizare din Baia Mare, sunt insufieciente întrucât gunoiul ce se adună de la o colectare la alta depăşeşte cu mult capacitatea de depozitare. Există multe asemenea locuri în tot oraşul pentru care, bineînţeles nu există încă o rezolvare. Soluţia ar putea fi ori suplimentarea numărului de pubele în aceste zone, ori colectarea bisăptămânală. Aşteptăm rezultate!...

Un oraş colorat, un oraş mai curat


Angajaţii Serviciului de Gospodărire a oraşului au început astăzi revopsirea mobilierului stradal. După cum am fost obişnuiţi, "aspectul dinamovist" domină şi anul acesta în "tendinţele publice". Totuşi rămâne de apreciat grija administraţiei locale pentru înfrumuseţarea localităţii noastre, cât şi a planurilor de modernizare aflate în curs de realizare.

Tarabele-s goale, marfa-i pe jos!


Astăzi la ora pranzului puţinii comercianţi de produse alimentare din piaţă, preferau să işi expună marfa direct pe jos, deşi tarabele erau aproape goale. O nouă strategie de marketing alimentar, sau doar o forma de protest faţă de schimbarea temporară a locaţiei? Indiferent care ar fi raspunsul un lucru este clar: comerţul are nevoie de o reîmprospătare pentru a face faţă schimbărilor tot mai fregvente din zilele noastre.

"Căsuţe de vacanţă" la Cavnic


Începând de azi, 10 mai 2011, Primăria oraşului Cavnic deschide înscrierile la licitaţia "Căsuţe de vacanţă". Proiectul are în vedere concesionarea terenului, proprietare privată a oraşului, pentru construirea de imobile cu destinaţie turistică. Informaţii suplimentare si documentaţia necesară se pot obţine de la Serviciul Urbanism din cadrul primăriei sau la tel. 0262-295046, interior 18. Data limită pentru înscrieri este 07 iunie, ora 13:00.

Poza zilei


Miner care stă de pază la intrarea în Primărie

Pune mâna şi citeşte


Azi la rubrica "Pune mâna şi citeşte" va prezentam romanul Zbor peste Long Island al lui Chang-rae Lee.

Chang-rae Lee, pe care publicaţia New Yorker îl consideră unul dintre cei 20 de scriitori ai secolului XXI, şi-a confirmat locul în această pleiadă cu Zbor peste Long Island, roman electrizant care surprinde ce se află dincolo de confesiunea unui om aparent resemnat cu propria lui înstrăinare.

Jerry Battle, naratorul contemplativ din impresionantul roman al lui Chang-rae Lee, este înrudit spiritual cu Harry (Rabbit) Angstrom, eroul lui John Updike. Creând lumea lui Jerry, un petic din Long Island undeva între districtul Cheever şi verdele paradis dispărut al lui Gatsby, Lee oferă instantanee spectaculoase despre clasa de mijloc şi despre cum se raportează personajul său la „norocul pe care-l poţi avea într-un macrocosmos plin de lucruri fără nici o legătură cu tine".

„Un roman maiestuos. Lee nu este primul care a dat la iveală faptul că suburbiile ascund adâncimi nebănuite de suferinţă cumplită şi nemulţumire. John Updike, Richard Ford, Rick Moody şi John Cheever au trecut şi ei prin această experienţă. Dar portretul pe care îl face Chang-rae Lee este mai actual decât oricare altul. Perfecţiunea strălucitoare a prozei lui Lee este ea însăşi o metaforă, un simbol al splendorii superficiale, fără cusur, a suburbiei americane." (Time)

Vă dorim lectură plăcută!