Faceți căutări pe acest blog

marți, 10 mai 2011

Sănătate


Cat sa mananci

Exista un fel de piramida alimentara pe care specialistii iti recomanda sa o respecti. La baza sunt cerealele, pastele, orezul si painea (din faina integrala, de preferat). Din aceste sortimente trebuie sa mananci intr-o zi peste cinci portii. Adica la o masa poti consuma cereale, la alta paste, paine, biscuiti integrali, orez, toate in diferite combinatii cu legume. Acestea din urma sunt pe urmatoarea treapta a piramidei (intre 3 si 5 portii zilnic) impreuna cu fructele (2-3 portii zilnic). Apoi urmeaza produsele lactate si o alta grupa in care intra carnea (inclusiv pestele-macrou, sardine, somon, ton, crap, scrumbie), fasolea uscata, ouale, nucile, alunele, semintele. Lactatele nu trebuie sa depaseasca doua portii pe zi, la fel si in cazul grupei carne - oua.

Stiu ca sensul cuvantului 'portie' difera de la o persoana la alta. Tocmai de aceea sa retii ca un fruct de marime medie reprezinta o portie, o bucata de carne (o portie) ar trebui sa fie cam cat un pachet de carti de joc si o portie de paste incape intr-o ceasca mai mare, precum cele de ceai, nu de cafea. Sa ai in vedere ca in toata aceasta discutie, cand iti mentionam legumele, cartofii nu intra in aceasta categorie, desi, paradoxal, asta sunt. Insa ei intra mai degraba in grupa unde avem paine, orez si paste.

Un comentariu: