Faceți căutări pe acest blog

luni, 9 mai 2011

Concursul de fotografie de pe facebook


Azi la ora 20 sa âncheiat concursul de fotografie organizat de Mureşan Iulian pe facebook. Concursul fiind unul spontan, s-a bucurat de numărul mare de participanţi şi în mod surprinzător, prin preajma lui a crescut si activitatea membriilor din grupul “I Love Cavnic”. Participanţii la concurs au fost următorii: Mica Zoltan, Darius de pe Racoş,Daniel Cristian, Vereş Alexandru, Bledea Mihai, Moldovan Andrei, Măguren Bogdan, Kaucz Levente, Pinte Claudiu, Vici Vasile, Daniela Georgiana, Pop Daniel, Pop Diana, Leş Sorin, Cosma Gabi, Mariaş Nicolae şi Gherghel Andrei. Trebuie să recunosc ca toţi participanţi au avut poze foarte spectaculoase din Cavnic.Câştigătorul concursului a fost in cele din urmă Mica Zoltan ,cu o poză de apus facută din curba de la Roată, acumulând 66 de voturi fiind la un vot distanţă de Darius. Bine înţeles că nu au lipsit nici replicile celor care erau pe punctul de a câstiga, reproşonduse pe forum că cel care a câstigat nu merita. Premiul concursului de fotografie a fost un splendit aparat foto din sticla, cei drept la dimensiuni foarte mici,dar pana la uramă a fost un premiu simbolic si nu unul consistent aşa cum sa şi dorit de fapt.

Vremea în următoarele 48 de ore


Astazi
Parţial soare
Max: 16° C
Precipitatii: 0
Vant moderat: 6 m/s

Noapte
senin
Min: 5° C
Precipitatii: 0
Briza usoara: 3 m/s

Coteţe abandonate


Dacă acum cîţiva ani căvnicarii care locuiesc la bloc abişnuiau să crească prin spatele blocurilor animale precum găini, porci,porumbei ba chiar şi capre, acum s-au descotorosit de ele din anumite motive lasănd în paragină anexele construite ilegal care serveau ca şi adăpost animalelor sau păsărilor.
Mai nou oamenii s-au reprofilat pe agricultură,facudu-şi straturi printre coteţe si amenajându-si mici „colţuri de rai personale” .
Dacă treci pe strada 1 Mai poţi observa „ruinele” acestor coteţe care formează un peisaj de suburbie indiană. Deşi acestea sunt abandonate primăria nu a făcut nici un demers în vederea demolării acestor construcţii dezgustătoare, care servesc acum adăpost câinilor vagabozi şi lucrul cel mai dureros, spaţiu de joacă pentru unui din copii.
Ar trebui luate măsuri cât mai repede posibil deoarece aceste construcţii hidoase distrug peisajul înconjurător al oraşului.

Acuzaţii de miliarde pietruite-n Cavnic


În oraşul Cavnic există grave suspiciuni că s-au tocat nejustificat 50 de miliarde lei vechi pentru o pietruire de 6 km. Bârfele sunt alimentate de lipsa faptul că primarul n-a făcut publice documentele solicitate de un consilier. În replică, primarul spune că nu-i e frică de un control al Curţii de Conturi.

Vuieşte Cavnicul că aici s-a bătut recordul în ceea ce priveşte cel mai scump kilometru de drum pietruit. Zvonurile vehiculau 55 de miliarde lei vechi pentru 6 km de pietruiri. Însă primarul spune că-i vorba de 50 de miliarde şi că pe lângă investiţia cu drumul mai sunt şi alte cheltuieli. N-am fi dat curs zvonurilor dacă povestea nu s-ar fi îngroşat. Nu avem cheltuielile detaliate însă sumele nu corespund cu lucrările similare executate în Maramureş. De exemplu, dacă am lua în calcul faptul că Ministerul acceptă să se asfalteze (!) kilometrul de drum cu 5,6 miliarde lei, ar ieşi vreo 35 de miliarde şi nu 50 pentru 6 km de pietruiri. În Maramureşul Istoric se fac acum 10 km de drum forestier cu 33 de miliarde (pietruire, ziduri de sprijin, podeţe şi rigole). Şi încă un exemplu: în 2008 s-au betonat (!) în Maramureş 4 km de drum şi s-au reparat 4 poduri cu 36 de miliarde lei vechi. Având aceste date n-am mai putut spune că-i vorba de o veche răfuială între doi foşti contracandidaţi, aşa că i-am cerut detalii primarului Alexandru Dragoş respectiv consilierului Nicolae Bindiu (fost primar).

Problema cu drumul supraevaluat este pe „Gutinul Doamnei”, cunoscut de localnici drept „drumul de pe Cotreanţa”.

Suspiciunile că investiţia ar fi cu probleme au apărut în momentul în care Bindiu în calitate de consilier a obţinut răspuns scris de la Primărie că nu poate avea acces la documentele privind cheltuielile de pe Cotreanţa; „Totul este îmbârligat iar din punct de vedere al sumei, tot ce este peste 5 maxim 10 miliarde lei vechi este o sumă care nu se justifică din perspectiva valorii estimate a lucrărilor.

Eu am cerut de două ori detalii. Mi-a răspuns în scris că nu-mi dau documentele. Mai mult, în legea 215 există precizare că e obligat să pună la dispoziţie toate documentele pentru exercitarea competenţei de consilier local. Pot să-i dau în judecată numai că nu am timp să mă ocup de asta. Aşa că totul este nu într-o ceaţă ci în mai mult decât o suspiciune”. De ce n-a făcut primarul Dragoş publice documentele? „N-au decât să verifice, există proiect, există aprobări, există de toate. Bindiu mi-a cerut, i-am transmis. Celelalte sunt de competenţa Curţii de Conturi. Să vină să verifice, nicio problemă. Eu nu vreau ca Bindiu să facă filosofie pe hârtii. Mi-a cerut să i le leg, să i le numerotez, să i le nu ştiu cum. Să-i trimit toate hârtiile. Pământul e al nostru, l-am trecut în Cartea Funciară, avem toate aprobările”, a spus Dragoş.

Concret, pe Cotreanţa „s-a făcut drumul, ca să poată urca maşini mari de la drumul principal până la punctul de sus”, a declarat primarul.

Doar că trebuie înţeles clar faptul că drumul de pe Cotreanţa este o părticică inclusă în proiectul mare privind domeniul schiabil, proiect ce se ridică la circa 9 milioane de euro, fonduri guvernamentale. „În studiul de fezabilitate întocmit în 2006 nu a fost prevăzut drum, deşi în aspectele ce ţin de domeniul schiabil e obligatoriu să prevadă drum de la staţia de pornire până sus. Iar pe drumul respectiv se face la fiecare stâlp cale de acces pentru a se putea interveni. Aşa că s-a făcut un nou proiect care s-a făcut gratuit de echipa care a câştigat licitaţia pentru proiectul mare. Este vorba de un proiect pentru a exista acel drum. E drum forestier, există un contract de utilitate între noi şi Romsilva pentru a-l folosi pentru că nu aveam pe unde să facem un alt drum de jos şi până sus”, a ţinut să explice primarul Dragoş. El ne-a dat asigurări că drumul s-a făcut cu autorizaţie şi cu toate documentele legale. Dar a mai spus o chestiune interesantă: „Deşi n-a fost prevăzut acest drum, construirea acestui drum intră în valoarea totală a proiectului, fără a depăşi cu un leu proiectul. Liniştit să vină controalele!”. Primarul a spus că nu a fost nevoie de o licitaţie separată pentru investiţia de pe Cotreanţa: „Ce licitaţie să faci dacă-i inclusă în proiectul mare? El, domnul Bindiu nu a făcut în studiul lui de fezabilitate şi proiect, nu a făcut absolut nimic legat de drumul care trebuie să existe în asemenea chestii (pe vremea cât era Bindiu primar s-a iniţiat proiectul privind domeniul schiabil pe Gutinul Doamnei n.red). Noi am făcut alt proiect pe care l-am inclus în proiectul mare cu domeniul schiabil. Asta pentru că nu a existat. El a plătit două miliarde de lei pentru studiul de fezabilitate unde n-a fost prins aşa ceva şi pentru proiect. Dar proiectul acela nu l-a văzut nimeni în veci. Acest proiect (cel de pe Cotreanţa n.red) e făcut de echipa care a câştigat licitaţia, în cadrul proiectului mare”.

Alexandru Dragoş se declară liniştit chiar şi în varianta în care ar fi sesizate sau s-ar autosesiza organele de control: „N-au decât să sesizeze Curtea de Conturi, să vină! Ce-i aşa mare lucru? Să vină şi le pun la dispoziţie tot ce am. Oricum vine Curtea de Conturi mai devreme sau mai târziu. Eu nu mă joc fără documente legale. Iar acel proiect l-am legat de Cavnic. Dacă nu făceam asta anul acesta nu mai primeam niciun ban şi proiectul dispărea”.

Din toată această poveste un singur lucru e cert: până când declaraţiile nu sunt însoţite de acte care să demonstreze că lucrările n-au fost supraevaluate speculaţiile şi acuzele nu vor înceta. Oricum, lucrurile se vor clarifica după controlul Curţii de Conturi.

„E vorba de 50 de miliarde lei vechi din care s-au plătit: proiectul cu TVA, există materiale în custodie la firmă, plus că s-a plătit 6 km de drum cât s-a făcut. Se merge cu lucrările în continuare, conform proiectului. Că n-au văzut alţii proiectul, e treaba lor, nici măcar nu l-au făcut. 100 de metri mai trebuie făcut pentru a fi terminat drumul. Cu banii cheltuiţi nu se va depăşi valoarea proiectului în sine” – Alexandru Dragoş, primarul oraşului Cavnic.

Mircea CRIŞAN – Gazeta de Maramureş

Business


Voi include un articol zilnic cu o idee de afacere cu bani putini pentru cei intreprinzatori

Azi 9 mai "Microferma de gaini ouatoare"

Uniunea Europeana ofera fonduri pentru foarte multe tipuri de afaceri agricole si pentru dezvoltarea afacerilor din mediul rural.O microferma de gaini ouatoare face ca profitul sa fie mai mare decat in cazul unor ferme traditionale de crestere a gainilor deoarece un astfel de tip de ferma obtine o productivitate ridicata, iar pretul acestor oua este mai mare decat al celor provenite de la gainile crescute in sistemul care foloseste baterii.

La momentul actual, din totalul productiei de oua romanesti, de 334.600 tone, 87 la suta sunt obtinute in ferme mai mari de 10.000 capete si 13 la suta in ferme mai mici de 25 de capete. De mentionat faptul ca fermele cu efective mai mici de 25 de capete gaini ouatoare, nu au nici o posibilitate legala de vanzare a oualor. Ouale obtinute sunt utilzate mai ales pentru autoconsum sau pentru reimprospatarea efectivelor de gaini.

Asa ca daca aveti bani de investit uite una din domeniile profitabile

Sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa


A avea un stil de viata sanatos nu presupune un efort maxim, ci mai degraba un grad mare de responsabilitate. O alimentatie sanatoasa ajutata de un stil de viata fara excese poate duce la un echilibru in ceea ce priveste greutatea corporala si chiar la slabitul atat de dorit de multi. Ce trebuie sa avem in vedere atunci cand ne dorim un stil de viata sanatos?

Renuntati la ideea ca fiecare lucru este de neinlocuit. In alimentatie, fiecare element, mai ales cele nesanatoase au un inlocuitor sanatos. De exemplu, mierea poate inlocui cu succes zaharul, iar in loc de mezeluri putem consuma carne slaba.
Nu intotdeauna combinatiile inseamna sanatate. Cel mai bine ar fi sa nu Încercaţi amestecati proteine cu amidon, amidon cu grasimi sau grasimi cu proteine.
Imprieteniti-va cu salatei, mai ales in anotimpul acestora.
Inlocuiti gustarile dintre mese cu fructe, rezultatul va fi mai mult decat satisfacator.
Gatiti alimentele in cuptor, pe abur sau fierbandu-le, dar nu si prajindu-le.
Nu mancati repede si nici mult, astfel nu veti supune stomacul la chinuri inutile.
Nu evitati un stil de viata sanatos doar din comoditatea. Fiti responsabili, mai ales cand este vorba de corpul dumneavoastra.

sursa:www.dieta-slabire.com

Un început promiţător

Ieri 8 mai 2011,înca de la deschiderea ziarului căvnicari au accesta pagina de internet, ceea ce mă face sa cred ca aceasta idee venită spontan o să aibă parte de succes. În mai puţin de doua ore de la deschidere numărul accesărilor a fost unul substanţial, peste 80 de vizualizări.Aşa că dragi căvnicari din toate colţurile lumii nu uitaţi....Gazeta Căvnicarilor "Un cotidian cu şi despre Cavnic" este aproape de voi.

Suplimentarea coşurilor de gunoi in oraş


Vineri 6 mai 2011, in Cavnic,Primăria a suplimentat numărul coşurilor de gunoi stradale in oraş în scopul menţineri curaţeniei . În primă fază această actiune nu pare sa aibă efectul dorit, cetăţeni preferand sa lase gunoiul langă coş nu în coş, unde îi este locul (vezi foto).
Primăria Cavnic a decis printr-o hotărâre de consiliu, sancţionarea celor care nu respectă igiena oraşului prin aplicare de amenzi şi muncă in folosul comunităţi.

Gazeta Căvnicarilor, aproape de voi!

Prin acest ziar online se vrea informarea cetăţenilor acestui oraş despre diverse evenimente.
Aşteptăm comentarile si sugestiile voastre cu privire la idea de ziar online în Cavnic.